15:37
.

Спілкуємось з батьками

(рекомендації для педагогів закладів дошкільної освіти)

 

        Як налагодити співпрацю з батьками під час карантину? Як провести час із користю для батьків і дітей?

        За останні десятиріччя відбулися зміни в освіті й суспільстві в цілому. Змінилися також батьки та традиції родинного виховання. Під час самоізоляції дитина потребує ще більше любові, уваги та поваги. Тому налагодьте взаємодію з батьками та виховуйте дитину разом. Як це зробити?

Інформаційно-комунікаційні

         Нині педагоги надають перевагу сучасним засобам спілкування з батьками – за допомогою комп’ютерів та гаджетів. Задовольняйте їх інтереси й потреби та здійснюйте просвітницьку діяльність одночасно. Започаткуйте групові розсилки, в яких ознайомлюйте батьків з педагогічними притчами та власними есе. Надайте посилання на просвітницькі матеріали сайту відділу освіти та інших інтернет-джерел й отримуйте зворотній зв'язок. Зосередьте увагу на психолого-педагогічній просвіті на конкретні порадники, зорієнтовані на особистість дитини дошкільного віку.

          Щоб інформаційно-комунікаційні засоби були ефективними, не забувайте про три правила:

  • періодичність – оновлюйте матеріал один або два рази на тиждень;
  • естетика – шрифт, цікавий заголовок, ілюстрації, яскравість і привабливість матеріалу;
  • зручність для читання.

Або запровадьте «Батьківські віконечка». Нехай батьки аналізують свій сімейний досвід виховання та презентують його після проведених заходів. Орієнтовані теми: «Як ми привчаємо дитину до праці»,  «Наші сімейні традиції» та інші. Фотоколажі розміщуйте час від часу на інтернет сторінках своїх сайтів чи в групових розсилках. Ця змінна рубрика не лише зацікавить батьків і мотивуватиме їх розмістити власний досвід, а й підвищить цікавість до іншої інформації для батьків.

 

Індивідуальні

Надавайте конкретній родині особистісно зорієнтовану підтримку – рекомендуйте посилання на корисну статтю чи відеоролик в інтернеті тощо. Запевніть батьків у тому, що вони не одні й можуть розраховувати на допомогу  педагогів та інших батьків.

 

Колективні

Саме навколо колективних форм взаємодії з батьками точаться найпалкіші дискусії, і саме у цих формах відбуваються революційні зміни. Оберіть, що вам більше до вподоби, та організуйте «Батьківські обговорення» на різні  теми.  Щоб активізувати діяльність батьків, створюйте під час роботи спільний продукт, який задовольняє всіх.

 

Творчі

Творчі форми взаємодії з родинами, зближують дорослого й дитину та приносять задоволення малюкові. Обґрунтуйте з батьками користь від спільної діяльності з дитиною та механізм її здійснення. Тепло підтримуйте їх і публічно нагородіть словами

 

Вихователям потрібно пам’ятати про пріоритетність родинного виховання, забезпечувати єдність вимог родинного виховання дітей та закладу дошкільної освіти на засадах поваги до цінностей родини, її культури, традицій.

 

ПАМЯТКА

Як спілкуватися з батьками щоб уникнути конфлікту

 

Не приймайте на свій рахунок усі претензії батьків. Об’єктивно оцініть суть проблеми. Будьте готові до критики. Якщо ви були не праві, попросіть вибачення. Не бійтесь визнавати свої помилки.

Контролюйте свої емоції. Намагайтесь зосередитися на проблемі, а  не на емоціях. З’ясуйте, з якого питання батьки хвилюються, та знайдіть спільне рішення.

Дайте батькам можливість висловлюватися, не перебивайте їх. Навіть як що ви з чимось не згодні, пам’ятайте, що дослухати того , хто говорить, - просте правило ввічливості. Можливо, батькам просто потрібно виговоритись.

Не копіюйте інтонацію батьків, коли вони роздратовані. Говоріть спокійно та коректно. Обмірковуйте кожне слово. Будьте дружелюбні.

Цікавтесь дитиною. Дізнайтесь у батьків про її самопочуття, чим займається, що більш подобається робити вдома.

Зробіть батькам опосередкований комплімент. Похваліть дитину. Це сніме напругу під час спілкування. І лише потім тактовно говоріть про проблему.

Будьте терплячими. Звертайтесь до батьків декілька разів, як що це стосується здоров’я чи особистої інформації.

Підтримуйте батьків у їх ініціативах. Намагайтеся разом знайти варіанти рішення.

 

Переглядів: 196 | Додав: osvita-artray | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar