14:43
.

Шановні керівники закладів освіти!

Пропонуємо Вам ознайомитися з рекомендаціями МОЗ щодо початку навчального року.

Головні правила для освітніх закладів

  1. Не допускати скупчень учасників освітнього процесу, особливо різного віку.
  2. Стежити, щоб школярі одягали маски, виходячі з класу.
  3. Провітрювати приміщення після кожного уроку впродовж не менше 10 хвилин. У кінці всіх занять – очищення та дезінфекція поверхонь (у тому числі дверні ручки, столи, місця для сидіння, бильця тощо).
  4. Обмежити проведення масових заходів у закритих приміщеннях, окрім тих, що необхідні для забезпечення функціонування закладу (педагогічні ради, конкурсних комісій, конференцій трудового колективу тощо).

Теперь потрапити до школи можна лише маючи захисну маску або респіратор. Із часом школярі звикнуть до нових правил, однак спочатку вони точно забуватимуть про маски. Нагадати їм про це допоможе яскрава наочність на вході до школи.

Ми всі знаємо, з чого зазвичай починається навчальний день: зі скупчення дітей перед входом. Більше так не можна, діти мають заходити до приміщення за графіком. Цей графік складає керівник закладу, який попередньо має визначити, як мінімізувати скупчення учнів. 

Наприклад, уроки для дітей різного віку можуть починатися у різний час (1-4 клас о 8:00, 5-8 клас о 8:30, 9-11 клас о 9:00). До того ж учнів старшої школи можна перевести на змішану форму навчання – у них є для цього необхідні навички та самодисципліна.

Як адаптувати простір школи?

Варто звикати до тематичної наочності у коридорах. Що саме найбільш доречно?

  • Вказівники про місця для обробки рук антисептичними засобами.
  • Інформаційні плакати про коронавірус.
  • Плакати/банери про необхідність дотримання респіраторної гігієни та етикету  кашлю.
  • Яскраві наліпки на контейнерах/урнах для використаних засобів індивідуального захисту.
  • Розмітка на підлозі та стінах, що полегшує організацію двостороннього руху.

Як проводити уроки?

Мінімізувати пересування школярів між навчальними кабінетами 

  1. У цьому випадку діти просто залишаються в одному кабінеті протягом усього дня, а вчителі самі приходять до них. Звісно, деякі уроки (наприклад, хімію чи інформатику) варто проводити у спеціальному класі, але їх необхідно дезінфікувати особливо ретельно.
  2. Щоб розвантажити вчителів, слід подумати про об’єднані уроки. 
  3. Клас можна об’єднати у групи (10-15 осіб), які будуть навчатися окремо, наприклад, по черзі (тиждень ходить одна група, тиждень – інша). 
  4. Мінімізувати контакт учнів можна, організувавши навчання в різний час. Наприклад, молодша о 8:00, середня о 9:00, старша школа о 10:00.
  5. Варто задіяти всі приміщення школи, особливо якщо деякі кабінети замалі для класу. Навчатися можна і у спортзала, і в актовому залі тощо.
  6. Особливу увагу варто приділити плануванню розкладу уроків. З одного боку, розклад має бути мобільним та хоча б перші два тижні пристосовуватися до потреб школи та викликів карантину. З іншого – ще до початку навчального процесу школярі та працівники мають розуміти, де проходитимуть заняття. 
  7. Найкращий варіант у хорошу погоду – проводити уроки на вулиці. Це не тільки мінімізує ризики зараження, але і дозволяє звільнити аудиторії, де для іншої групи можна провести письмову роботу тощо. 

Як організувати перерву?

Виокремлення зон переміщення для різних вікових категорій школярів

Ефективно спланувати різні зони переміщення для всіх вікових категорій учнів допоможе звичайний план школи.

Особливу увагу зверніть на:

  • сходи – якщо школа має більше одних сходів, то використовуйте одні з них тільки для старшої школи;
  • поверхи – якщо школа має кілька поверхів, то організуйте уроки для старшої школи лише на одному поверсі;
  • їдальня, вулиця, туалет – розплануйте початок і закінчення уроків для старшої школи таким чином, щоб їхня велика перерва не збігалася з великою перервою для молодших учнів.

Маршрути руху здобувачів освіти

Якщо вдалося ідеально скласти розклад уроків для всіх, а приміщення школи достатньо велике – учні різного віку майже не будуть перетинатися. 

А ще потрібно не забувати про регулярне провітрювання приміщення школи та коридорів зокрема. Скласти графік чергувань. Чергові можуть не тільки слідкувати за регулярним провітрюванням, але й контролювати, щоб:

  • на перерві школярі були у масках;
  • рухалися коридорами відповідно до розмітки;
  • не заходили в туалет більше чотирьох осіб;
  • не ходили великими компаніями тощо.

Дотримання карантинного режиму школами дійсно зменшує ризики зараження. Утім, найголовніше – це ретельна підготовка, яку має провести освітній заклад ще до початку навчального року. А ще ретельно перегляньте рекомендації МОЗ. Користуйтеся нашими порадами та поширюйте їх!

 

Переглядів: 173 | Додав: osvita-artray | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar