14:59
.

Рекомендації щодо заповнення класних журналів

                  Журнал передбачає фіксацію в ньому факту проведення уроку, видів контролю, домашніх завдань та результативності навчальних досягнень учнів.

         Проведення уроків  в умовах дистанційного навчання, здійснюється відповідно до календарно-тематичного планування вчителя та розкладу уроків.

Початкова школа :

         Для 3-4-х класів, варто користуватися для записів у журналі наказом Міністерства освіти і науки України № 412 від 08.04.2015 «Про затвердження Інструкції щодо заповнення Класного журналу для 1–4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів».

         Учителям, які працюють у новій українській школі, для записів у журналі варто додатково користуватися також наказами Міністерства освіти і науки України № 362 від 07.12.2018 «Про затвердження методичних рекомендацій щодо заповнення Класного журналу учнів першого класу Нової української школи» та № 21 від 09.01.2020 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України № 1362 від 07.12.2018».

        

            Підсумкове оцінювання здійснюється з урахуванням результатів оцінювання в першому семестрі, січні-березні 2020 року та результатів навчання з використанням дистанційних технологій у період карантинних обмежень.  Заповнення журналів відбуватиметься за індивідуальним графіком:

  • дати та зміст уроків записувати у класні журнали відповідно до календарно-тематичного планування згідно з розкладом, враховуючи нотатки із власних записів, які були зроблені вчителям під час карантину.
  • на підставі поточних оцінок та контрольних  робіт  виставляються тематичні. Якщо контрольні роботи проводилися у формі тестувань відповідно фіксується в змісті (контрольне тестування). Оцінювання навчальних досягнень учнів Нової української школи (1, 2 класи) здійснюється вербально, тому бали в журналі відсутні.
  • семестрове оцінювання здійснюється на підставі тематичного оцінювання, здійсненого під час ІІ семестрового оцінювання.
  • річне оцінювання проводиться за результатами семестрових оцінок.

Журнал обліку замін не заповнюється.

 

 

  1. Оцінювання навчальних досягнень учнів НУШ (1, 2 класи) здійснюється вербально, тому бали в журналі відсутні.
  2. Облік результатів підсумкового оцінювання, т.б. динаміка зростання рівня навчальних досягнень учнів фіксується у свідоцтві досягнень.

1 клас – домашнє завдання не задається і відповідно не фіксується у класному журналі.

2 клас – домашнє завдання не є обов’язковим у класному журналі (але за рішенням педагогічної ради) можуть зазначатися творчі або пошуково-дослідницькі завдання.

3-4 класи – домашнє завдання обов’язково фіксуються у класному журналі. Річна виставляється з урахуванням результатів І-ІІ семестру.

Відповідно до наказу МОН № 463 від 30.04.2020 «Про звільнення від проходження ДПА учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти у 2019-2020 н.р.» учнів 4 класів звільнено від ДПА, а в журналі після річної оцінки  у графіку ДПА зробити  запис «звільнений».

Основна та старша школа:

Оцінки за II cеместр здійснюються на підставі тематичного оцінювання, навчання у період січень-березень та отриманих оцінок учнями під час дистанційного навчання. При виставленні тематичного оцінювання враховуються всі види навчальний діяльності (розв’язування задач, складання таблиць, схем, виконання проектів, самостійних, контрольних робітта інш.).

         Записи в класному журналі на сторінці «Зміст уроку» робляться відповідно до календарно-тематичного плану та розкладу уроків із позначкою в дужках «дистанційно».

         Види домашніх завдань і форми їх запису залежать від специфіки організації навчання кожним учителем, наприклад: сформулювати три запитання за змістом параграфа №…, виконати вправу №…; прочитати оповідання і скласти план до нього; дати письмову відповідь на запитання «…»; переглянути відеоурок тощо.

         Оцінки, отримані учнями за навчальні та контрольні роботи, а також за зошити і вірші, виставляються на відповідній сторінці журналу. Тематичні, семестрові та підсумкові оцінки виставляються відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України. Учні, які не мають результатів поточного оцінювання з об’єктивних причин, можуть бути оцінені за результатами проведення семестрової контрольної роботи. Тематичні та семестрові підсумкові роботи, проведені в умовах дистанційного навчання, записуються в класному журналі без зазначення дати їх проведення.

         Рекомендуємо скоротити кількість тематичних оцінок у другому семестрі до 2 (5–9 класи), скоротивши при цьому кількість контрольних робіт до 2. Нагадуємо, що кожен крок у даному алгоритмі погоджується на засіданні педагогічної ради закладу освіти.

Трудове навчання

         В умовах карантину виникла потреба у виконанні таких практичних робіт та міні-проєктів, які сприяли б реалізації навчальних програм.  Це уроки-практикуми з кулінарії, проєкти з розділу «Основи побутової діяльності», виготовлення виробів до календарних свят тощо.

Проведене оцінювання результатів дистанційного навчання учнів не може бути визначальним при здійсненні наступного підсумкового (семестрового) оцінювання.

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА ПРЕДМЕТ «ЗАХИСТ ВІТЧИЗНИ»

         Виставляти підсумкові оцінки з фізичної культури та предмета «Захист Вітчизни» необхідно за результатами І семестру та з урахуванням оцінок, отриманих до початку карантину. Якщо учні під час карантину виконували завдання, то відповідні результати також слід ураховувати. Не варто вимагати виконання завдань із цих дисциплін у разі відсутності в учнів технічних можливостей щодо їх виконання.

         Враховуючи методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо викладання предмета «Захист Вітчизни» передбачено проведення військово-польових зборів . Після 10 класу, цього року можна  організувати їх проведення восени 2020 року. Але, в умовах карантиних заходів рекомендуємо проведення військово-польових зборів під час вивчення предмета у 10–11 класі, провести оцінювання військового навчання шляхом автоматичного виставлення оцінки за підсумками поточних оцінок упродовж року або провести онлайн-тестування за темами військово-польових навчань.

Переглядів: 178 | Додав: osvita-artray | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar